Der er også omega-3 fedtsyrer samt vitaminer og mineraler i fiskeprodukter såsom makrel i tomat, kippers, ansjoser, fiskefrikadeller, makrelsalat, marineret sild og torskerogn mm.
Indtager du udelukkende fisk som pålæg, skal du være opmærksom på, at du bør spise fiskepålæg hver dag, hvis du skal nå op på Fødevarestyrelsens anbefalede mængder.
Spiser du slet ikke fisk, er fiskeolie-tilskud et alternativ, der kan dække dit behov for omega-3 fedtsyrer. Men du skal være opmærksom på, at fiskeoliekapslerne typisk ikke indeholder fiskens vitaminer og mineraler. Du skal derfor finde disse i andre fødevarer eller tage en multivitaminpille.
Når du køber fiskeolie-tilskud, er det en god idé at læse deklarationen og vælge det produkt, der har det højeste indhold af omega-3 fedtsyrer. Desuden kan du kigge efter fiskeoliekapsler, der indeholder E-vitamin, der er med til at holde olien frisk. Hvis du er gravid, er det en god idé at konsultere din læge omkring type og dosis.
Fiskeolie-tilskud indeholder DHA og EPA som er to meget vigtige flerumættede fedtsyrer, også kaldet omega-3 fedtsyrer. Kroppen kan omdanne omega-3 fedtsyren ALA til DHA og EPA men kun i et meget begrænset omfang, og derfor betragtes DHA og EPA som essentielle fedtsyrer, dvs. fedtsyrer som skal tilføres gennem kosten fx med fede fisk og fiskeolie-tilskud.
Den sikreste kilde til DHA er at indtage fiskeolie enten fra fisk eller som fiskeolie-tilskud. EPA-fedtsyrer medvirker til, at kroppen hurtigere kan omdanne DHA, så vi mennesker kan bruge det til at udvikle hjernen. Der bør således både være DHA- og EPA-fedtsyrer i det produkt, du vælger.
Fiskeolietilskud er ikke påvist at have en effekt i forhold til at forebygge hjerte-kar-sygdom. Derfor anbefales det at indtage omega-3 gennem kosten ved at spise fisk frem for at tage fiskeolie som kosttilskud. Det er også vigtigt at få omega-3 som gravid. Læs mere her.
Kilder: Fødevarestyrelsen; Hjerteforeningen; Netdoktor