Ifølge de officielle kostråd skal man spise 350 g fisk om ugen, hvoraf 200 g skal være fed fisk som fx sild, laks, makrel og ørred.
Helt konkret anbefales det at spise fisk 2 gange om ugen til hovedmåltid og flere gange om ugen som pålæg. Det er vigtigt at variere mellem forskellige fisk. Hvis du spiser 3 skiver brød med fiskepålæg, får du ca. 100 g fisk.
Alle former for fisk tæller med, også fiskefrikadeller, marinerede sild, frossen fisk og fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel samt skaldyr som rejer og muslinger. Det gælder både opdræt og fisk, der er fanget vildt.
Vi er blevet lidt bedre til at spise fisk de seneste år, men vi skal gerne spise meget mere.
Fisk, og især fed fisk, indeholder bl.a. fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer.
Når du spiser fisk flere gange om ugen, har du mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme i forhold til personer, som sjældent spiser fisk.
Børn og gravide skal også spise fisk, men det er vigtigt at variere mellem forskellige fiskearter og mellem magre og fede fisk.
Meget af den fisk du kan købe i dagligvarebutikkerne har fået Nøglehulsmærket, hvilket er en indikator for, at fisken er et sundt valg.
Prøv forskellige måder at tilberede og servere fisk på. Du kan fx koge, dampe eller stege fisken i kort tid eller bage den i ovnen med grønsager, krydderurter og krydderier.
Find inspiration blandt vores lækre opskrifter her.
Kilde: Fødevarestyrelsen